JOBmbo vindt het belangrijk dat iedereen die in Nederland is kan studeren en diens talenten kan ontwikkelen. DreamersNL zet zich in voor Nederlandse jongeren zonder de juiste verblijfspapieren. Dreamers zijn jongeren die tijdens hun vormingsfase al in Nederland wonen; dus vaak al een langere tijd – al dan niet hun hele leven. Ze spreken de taal, hebben hier vrienden en hebben Nederlands (basis en/of middelbaar) onderwijs gevolgd. Kortom, ze zijn hier geworteld en voelen zich thuis. Hieronder vind je antwoorden op vragen waar studenten zonder verblijfstatus tegenaan kunnen lopen. Andere vragen? Neem contact met ons op!
Kan ik mij aanmelden als ik (nog) geen verblijfsvergunning heb?
Tot de leeftijd van 18 jaar ben je verplicht om te leren, ook als je geen verblijfsvergunning hebt. Dit heet de leer- en kwalificatieplicht. Dit betekent dat je je als minderjarige kan aanmelden voor een opleiding, zolang je jonger bent dan 18 jaar op de eerste dag van je opleiding. Je mag je opleiding voltooien en een diploma behalen, ook als je in de tussentijd 18 jaar wordt.
Zit je in een verblijfsprocedure? Dan kan je je aanmelden voor een opleiding. Je moet rechtmatig verblijf in Nederland hebben op de eerste dag van je opleiding. Dat heb je als je in afwachting bent van een besluit op je verblijfsprocedure, het bezwaarschrift of hoger beroep. In artikel 8 van de Vreemdelingenwet 2000 vind je alle soorten rechtmatig verblijf. Je kan ook aan je advocaat vragen of je rechtmatig verblijf hebt in Nederland.
Bij rechtmatig verblijf tijdens de eerste inschrijving mag je deze opleiding afronden en een diploma behalen, ook als je in de tussentijd je verblijfsrecht in Nederland verliest.
Let op! Je kan je alleen aanmelden voor de beroepsopleidende leerweg (bol), niet voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Dit komt omdat je een tewerkstellingsvergunning moet hebben voor bbl-opleidingen.
Kan ik stage lopen als ik (nog) geen verblijfsvergunning heb?
Je mag stage lopen als je voor je 18e ingeschreven bent voor een mbo-opleiding (bol). Een stagebedrijf mag jou dan aannemen, maar geen stagevergoeding geven. Dit staat in artikel 3.1 lid 1 sub c onder 1 van het Besluit Uitvoering Wet Arbeid Vreemdelingen (BuWAV 2022).
Na je 18e gestart met je mbo-opleiding? Dan mag je officieel alleen stage lopen als je in een asielprocedure zit. Het recht op stage lopen tijdens een asielprocedure is verankerd in artikel 3.2 van het Besluit Uitvoering Wet Arbeid Vreemdelingen (BuWAV).
Ben je niet in asielprocedure? Neem dan contact op met je mentor of stagebegeleider voor een passende oplossing. Je kan bijvoorbeeld stage lopen bij een intern werkbedrijf van jouw onderwijsinstelling. Er zijn ook stagebedrijven die het risico op een boete accepteren.
Waar vind ik meer informatie over studeren in het mbo zonder verblijfsvergunning?
Heb je vragen over studeren op het mbo die je hier niet kunt vinden? Je kan voor jouw vragen ook terecht bij:
- De kinderrechtenhelpdesk en FAQ van Defence for Children.
- De helpdesk van Stichting LOS (Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt).
- De hulptool van ASKV voor studenten zonder verblijfsvergunning.
- De actiegroep DreamersNL voor en door jongeren zonder verblijfsvergunning.