JOB gematigd positief over onderwijsvoorstellen regeerakkoord
De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is gematigd positief over de voorstellen in het regeerakkoord van kabinet Rutte II. Vooral de extra investering in het MBO van 250 miljoen euro en de verscherping van lerarenopleidingen kunnen goed uitpakken. Preston Henshuijs (voorzitter JOB): “We zien ook minder positieve kanten van het akkoord. Zo is een OV-kortingskaart geen echte oplossing voor MBO-studenten en missen we noodzakelijke maatregelen die verantwoord bestuur in het MBO stimuleren. ”
De JOB pleit al jaren voor een OV-jaarkaart voor alle MBO-studenten en vindt het dan ook teleurstellend dat deze kaart gaat verdwijnen. Een kortingskaart is geen echte oplossing voor MBO-studenten die ver moeten reizen voor school en stage. Henshuijs: “Deze kortingskaart leidt tot minder keuzevrijheid voor meerderjarige studenten en dat is jammer. Al is het wel goed dat de kortingskaart ook voor minderjarige MBO-studenten beschikbaar wordt.”
Volgens de JOB ontbreekt er ook iets cruciaals in het regeerakkoord. Er is geen aandacht voor de grote financiële problemen in het MBO en het gebrek aan verantwoordelijkheid bij de bestuurders en raden van toezicht. De afgelopen maanden valt de ene onderwijsgigant na de andere om, mede door financieel wanbeleid zoals handel in derivaten. Henshuijs : “Dit wanbeleid van bestuurders in het MBO kan worden voorkomen door het geld dat scholen van het ministerie ontvangen te labellen. Bestuurders hebben dan veel minder vrijheid om bedrijfje te spelen met belastinggeld. Het is zonde dat het nieuwe kabinet hier niets over zegt en niets aan lijkt te gaan doen. Dat is een gemiste kans.”
De JOB hoopt snel om de tafel te gaan met de nieuwe Minister van Onderwijs om alle problemen en alle kansen in het MBO te bespreken.