JOB staat niet achter de Keuzegids MBO 2022
Net als voorgaande jaren doet JOB afstand van de Keuzegids, die eerder deze week verscheen. De Keuzegids geeft informatie over alle mbo-opleiden in Nederland van niveau 2 t/m 4. Dit doen ze door ranglijsten te maken van beste tot slechtste ROC, vakschool en AOC. Dit doen ze grotendeels gebaseerd op de data van de JOB-monitor 2020.
Als JOBmbo staan we niet achter de Keuzegids. Als belangenbehartiger voor alle mbo-studenten weet JOB dat mbo-instellingen sterk verschillen in de samenstelling van hun studentpopulatie. Een grote ROC met meer dan 20.000 mbo-studenten biedt onderwijs aan andere en diversere groepen studenten dan een kleine vakschool met maar 1000 studenten. Daarnaast lopen ROC’s tegen hele andere problemen aan dan kleine scholenHet samenvoegen van een groep gegevens om tot één cijfer te komen in een ranglijst zorgt ervoor dat die bovengenoemde verschillen volledig genegeerd worden.
De JOB-monitor is bedoeld om instellingen en studentenraden te informeren over de oordelen van de studenten op hun opleiding. Hiermee proberen we inzichtelijk te maken wat er goed gaat en wat er beter kan. Het verbeteren van de instellingen is daarmee het doel van de JOB-monitor. Het is nooit bedoeld om goed scorende scholen een pluim te geven en andere in een kwaad daglicht te stellen. Helemaal niet in deze tijd van crisis, waarin scholen hun best doen alle studenten les te kunnen geven en constant flexibel moeten zijn hoe ze dit doen.
Op dit moment is de JOB-monitor weer in volle gang en de data zijn nog niet beschikbaar, dat wilt zeggen dat de Keuzegids 2022 gebaseerd is op JOB-monitor data uit 2020. Deze is door studenten ingevuld voordat de coronacrisis uitbrak. Je kunt je dus afvragen wat de resultaten op dit moment zeggen, omdat de oordelen van studenten rondom corona niet zijn meegenomen.