JOBmbo vindt het absurd dat mbo-studenten geweigerd worden bij cafés, studentenverenigingen en studentenactiviteiten
Jaren geleden is er vanuit JOBmbo een lobby gestart om mbo’ers ook studenten te noemen in plaats van deelnemers of leerlingen. Dat is gelukt: sinds 2020 heten mbo’ers ook officieel studenten. Een mooie stap vooruit, maar desondanks hebben mbo-studenten nog lang niet overal dezelfde rechten en mogelijkheden als hbo- en wo-studenten. Zo ook in het studentenleven. Dat bewijst het nieuws van vorige week maar weer; een mbo-student werd bij een Utrechtse kroeg geweigerd vanwege haar opleidingsniveau. Naderhand kwamen nog 15 meldingen binnen bij de PvdA-fractie van studenten die vanwege hun mbo-opleiding geweigerd werden in het Utrechtse uitgaansleven.
JOBmbo is geschrokken van het nieuws. “Het is natuurlijk absurd dat dat je door deze reden niet toegelaten wordt in een café of discotheek. JOBmbo roept studenten op om dit bij ons te melden als zij geweigerd worden bij cafés of studentenverenigingen. We willen graag met betrokkenen in gesprek gaan om dit in de toekomst te voorkomen,” aldus Ivar Noordhoek. “Ook bij JOBmbo krijgen we regelmatig vergelijkbare meldingen binnen. Studenten die aangeven niet te worden toegelaten tot een studentenvereniging of geen aanspraak te kunnen maken op studentenkortingen. Bij veel mbo-studenten leeft het gevoel dat zij als minderwaardig worden gezien.”
Ook uit eigen onderzoek van JOBmbo uit 2020 blijkt dat mbo-studenten nog weinig worden betrokken bij studentenactiviteiten die worden georganiseerd, terwijl veel mbo-studenten daar wel behoefte aan hebben.
Het is tijd dat er daad bij woord wordt gevoegd, want in het nieuwe coalitieakkoord staat immers dat de gelijke behandeling van studenten uit het mbo, hbo en wo wordt bevorderd. Tijd voor actie!