JOBmbo: “Investeer in het beroepsonderwijs”
Reactie JOBmbo op de Staat van het Onderwijs, lees het volledige rapport hier: De Staat van het Onderwijs | Inspectie van het onderwijs.
Vandaag publiceert de Onderwijsinspectie haar bevindingen in De Staat van het Onderwijs. In het rapport komt naar voren dat er zorgen zijn over kansenverschillen tussen studenten, over dalende basisvaardigheden en onvoldoende onderwijskwaliteit. Voor JOBmbo, de vertegenwoordiger van mbo-studenten, is het duidelijk dat er nog veel te winnen valt in het mbo. Tegelijkertijd zet de jongerenorganisatie vraagtekens bij een aantal conclusies uit het rapport. Voorzitter Kayleigh El Chab: “Dat bijna de helft van de 83 bezochte mbo-opleidingen als onvoldoende wordt bestempeld gebaseerd op studiesucces, is te kort door de bocht. ” JOBmbo pleit er daarom ook voor om toch ook eens achter de cijfers te kijken: waar gaat het nu eigenlijk mis?
De jongerenorganisatie is van mening dat de indicator ‘studiesucces’ niet goed werkt om de onderwijskwaliteit in het mbo te meten. Studiesucces gaat om ‘ongediplomeerde uitval’, maar onduidelijk is het of het hier gaat om het verlaten van school zonder diploma of dat studenten een bepaalde opleiding niet afmaken, maar switchen naar een andere opleiding. Wat betreft JOBmbo is het zonde als dit nu leidt tot een vertekend beeld van (de kwaliteit van) het mbo. El Chab: “Iedereen in het mbo werkt hard om het mbo een volwaardige positie naast het hbo en wo te geven. Natuurlijk moet er aan de kwaliteit van het onderwijs gewerkt worden, maar het helpt ook als er dan in het mbo geïnvesteerd wordt!” El Chab doelt hiermee op de bezuinigingen in het onderwijs, die ook het mbo raken. Zo verdwijnen er bijvoorbeeld stagefondsen, die nu juist zo’n cruciaal onderdeel van mbo-opleidingen zijn.
Bovendien merkt de jongerenorganisatie dat óók de bezuinigingen in het voortgezet onderwijs funest zijn voor het mbo: nu al is het zo dat het mbo het niveau van studenten die van de middelbare school komen op peil moet krijgen. Dat gaat ten koste van waardevolle tijd voor beroepsgerichte vakken. Uit De Staat van het Onderwijs blijkt ook dit jaar weer dat er zorgen zijn over het taalniveau van studenten in het mbo. El Chab: “Het is zorgelijk dat studenten niet het juiste taalniveau halen. Tegelijkertijd moeten we ons afvragen of het de taak van het mbo is om de tekortkoming vanuit het voortgezet onderwijs te blijven oplossen. Zeker nu daar flink bezuinigd wordt, is er een risico dat er steeds meer onderwijstijd naar de basisvaardigheden moet gaan in plaats van beroepsvakken.”
JOBmbo hoopt dan ook dat het kabinet De Staat van het Onderwijs tot zich neemt en inziet dat er forse investeringen nodig zijn in het onderwijs. Alleen dan kan er gewerkt worden aan de kwaliteit van het onderwijs en het adequaat opleiden van de jongeren die de samenleving dragen.