Skip to content

Problemen rondom je toelating?
Laat het ons weten!

Als je je voor 1 april 2025 aanmeldt, heb je recht op toelating tot de opleiding. De school kan je wel een negatief advies geven, maar daar hoef je niet naar te luisteren! Laat het ons weten als het bij jou mis gaat.

Heb je een klacht over je school,
opleiding of examen?

JOB staat voor je klaar!

Zoek in veelgestelde vragen

JOB’s hot topics

Op de website onbelemmerd studeren vind je alle informatie over studeren met een ondersteuningsvraag. Via de knop voorzieningen, regelingen en tips in het mbo kom je op de website mbo toegankelijk. Hier vind je tips over studeren – zoals stage, aanwezigheid en concentratie – maar ook zaken die bij studeren horen, zoals vervoer en geld. Wil je weten waar je op school terecht kan voor vragen over passend onderwijs? Via ‘vind je school’ vindt je snel de juiste pagina en gegevens van jouw school!

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met ons.

Als je je mbo-4 diploma wél hebt behaald, maar deze is nog niet uitgereikt dan kun je bij de examencommissie van jouw school vragen om een verklaring waarin staat dat jij het diploma hebt behaald. Hierop wordt vermeld op welke datum jij je diploma hebt behaald. Deze kun je vervolgens tonen aan de hbo-school.

Heb je niet voor 1 september je mbo-diploma? Soms kun je je toch nog tot 30 september bij een hbo-school inschrijven. Wanneer je dus voor 30 september je mbo-diploma wel kan behalen, vraag dan na bij de hbo-school of dit mogelijk is!

Instromen in februari – Wanneer je ook voor 30 september je diploma niet hebt behaald, of het is niet mogelijk op de hbo-school van jouw keuze om je nog tot 30 september in te schrijven, bekijk dan de opties om halverwege het jaar in te stromen. Sommige hbo-opleidingen starten ook in februari.

Alle mbo’ers moeten het rekenexamen maken. Als je na augustus 2022 bent begonnen met een (nieuwe) mbo-opleiding telt het resultaat mee voor je diploma. Wanneer je vóór augustus 2022 begonnen bent met je opleiding, telt het resultaat niet mee voor je diploma.

Op dit spiekbriefje vind je informatie over de rekeneisen.

 

Ja. Je moet zelf het studentenreisproduct stopzetten. Dit kan bij een ophaalautomaat in een station of winkel. Zorg dat je dit op tijd doet, om boetes voorkomen! Kijk op duo.nl/stopzetten voor meer info.

Als je stage wilt lopen, kan je werkgever om een VOG vragen. Dit is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze verklaring geeft aan dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor je baan of stage. Je kunt deze verklaring aanvragen via de gemeente of online via je DigiD. Het ligt eraan waar je werkgever voor kiest. Aan de VOG zijn kosten verbonden. Deze kosten vallen onder onkosten en die moet de stageplek voor je vergoeden.

Meer informatie over de VOG of een check doen om jouw kansen in te schatten of je zo’n VOG kunt krijgen? Check het op de website van Justis.

We proberen alle studenten binnen een werkweek een goed advies of antwoord te geven zodat de vraag wordt beantwoord of de klacht kan worden opgelost.

Door jullie klachten krijgen wij signalen binnen over wat er misgaat in het mbo. Dit kunnen wij gebruiken om ervoor te zorgen dat het beter gaat, door aandacht te vragen hiervoor bij de politiek, media en andere onderwijsorganisaties. Als we veel klachten over dezelfde opleiding of school binnenkrijgen, kunnen we hier echt wat mee.

Daarnaast geven we alle informatie anoniem door aan de Onderwijsinspectie en het Ministerie van Onderwijs. Hierdoor is er extra aandacht voor scholen en opleidingen waar we veel klachten over krijgen.

Wil je je aanmelden voor een mbo-opleiding? Meld je dan uiterlijk op 1 april 2025 aan voor de start van het nieuwe schooljaar.

Wanneer je je niet op 1 april 2025 hebt aangemeld, dan mag de mbo-instelling je weigeren. Op tijd aanmelden is dus erg belangrijk. Je kan je voor meerdere opleidingen aanmelden en ook kan je na de aanmelding je opleidingskeuze binnen de school nog wijzigen. 1 april 2025 is de uiterste aanmelddatum. Je kunt je ook al eerder aanmelden. Bij populaire opleidingen is dit handig, omdat de opleiding anders vol kan zitten.

De school kan om verschillende redenen besluiten om een student van een opleiding uit te schrijven (ofwel te verwijderen). Maar als de school dat doet, moet de school zich wel aan een aantal landelijke regels houden. De volgende regels horen in het Studentenstatuut te staan:

  • Er moet in het Studentenstatuut staan om welke redenen en op welke manier de school een mbo-student van school mag sturen.
  • Er moet in het Studentenstatuut staan wat je kan doen als je het niet eens bent met het besluit van de school.

Een numerus fixus opleiding is een opleiding waar maar een beperkt aantal studenten voor toegelaten worden. Op de website van de school moet staan of de opleiding die je wil doen maar een beperkt aantal studenten toelaat. Check dus goed of dit voor jouw opleiding geldt, en wat de voorwaarden zijn: of het een loting is of op volgorde van aanmelding gaat.

Klachten of vragen over je mbo-studie?

Back To Top